Позвънете
Пишете

Лечение на игромания

Какво е игромания? (хазарт, лудомания, игрова зависимост)

Алкохолизъм лечение - психично заболяване, което се проявява в неустоимо влечение към хазарни и компютърни игри.

Етиология и лечение на патологичната склонност към хазарт са много подобни на други форми на зависимост (алкохолизъм, наркомания, интернет зависимост ...). Освен с тежка психологическа зависимост, игроманията поразява пациента и на биохимично ниво. Механизмът на физическа зависимост се основава на отделяните от собствения организъм вътрешни наркотици (адреналин, ендорфини). Тяхното освобождаване се стимулира от хазарта, който човек изпитва по време на игра.

Защо се появява игромания?

В основата на болестта игромания са биологични, патопсихологични и неврохимични механизми. Рискът от това заболяване е присъщо на всеки човек, като вероятността да се разболеете от игромания, е много по-висока от шанса да станете наркоман или алкохолик. Съществуват фактори, предразполагащи към появата на лудомания:

 • израстване в неблагополучно семейство и отрицателния пример на играещи близки и приятели
 • проява на прекомерен хазарт в игрите по време на детството
 • употреба на психоактивни вещества
 • преосмисляне на значението на материалните ценности и убеждение, че «парите решават всичко»
 • настройка да получава «всичко и сега»
 • чувство за непълноценност (липса на пари), предизвикано от популяризацията на разкоша и богатството
Опитните психотерапевти на центъра «Ренесанс» обръщат специално внимание на причините, довели до заболяването. Използвайки редица прогресивни методи за психодиагностика, ние помагаме да се определят и отстранят подбудителите на игроманията.

Какви видове игрова зависимост съществуват?

Какви видове игрова зависимост съществуват Класификацията на игроманиите зависи от вида на играта. Най-разпространените са:

 • Игри в казината (карти, рулетка, игрални автомати), компютърни игри, игрални приставки, онлайн игри в Интернет
 • Отделна група е отделена за комерсиалните игри : лотария, спортен тотализатор, телевизионни викторини
 • Спекулативна търговия на фондовата борса също е приравнявана често към хазартите игри, особенно като се има предвид достъпността на такъв вид търговия чрез Интернет
По този начин, можем да кажем, че съществува както огромно количество от игри, така и от класификации. В нашия център ние също вземаме предвид всички тези особенности при съставянето на плана за лечение на игровата зависимост. Можем да направим извод, че игрите сами по себе си са безопасни, докато не започнат да ги играят хора с комплекси и неудовлетворени потребности. И най-безопасната игра се превръща в разрушителна болест, когато се губи контрол и се усилва хазарта.

Как се диагностира игроманията?

Съществуват множество описания на симптомите, техниките и тестовете за диагностициране на игровата зависимост. Информация за това може да бъде лесно намерена в интернет. Няма смисъл да дублираме. Всъщност хората бият тревога, когато зависимостта е отдавна вече оформена и проблемите са станали твърде очевидни. Ранната диагностика е изключително важна, както и наличието на предразположеност към игромания, но изследвания могат да се извършвт само от специалисти.

Трябва да се обърне внимание на основните симптоми за диагностиране на игромания:

 • загуба на ситуативен и количествен контрол над поведението по време на игра
 • натрапчиви мисли за игра и печалба (обсебване)
 • състояние на дискомфорт (абстиненция), чувство на остра необходимост за започване на играта (синдром на дефицит)
 • стесняване на кръга от интереси и приятели (изолация, отчуждение, самота)
 • раздразнителност, агресия, склонност към лъжа, кражби, натрупване на дългове, занемарен външен вид
 • отричане на болестното състояние (анозогнозия)

Какво може да очаква хазартно настроеният човек?

Измененията и негативните последици, които съпътстват игроманията, засягат всички сфери в живота на играча. Това важи и за физиологията, и за психиката, и за духовността, и за отношенията в обществото. Описвайки последствията от зависимостта, трябва да сме наясно, че те се развиват от по-леките към по-тежките и разделят болестта на два етапа:

1. етап на формиране
2. етап на стабилизация на заболяването

Нарушава се работата на хормоналната, сърдечно-съдовата, нервната системи. Появяват се неврози и психози, изразяващи се във изблици на гняв, физическо насилие, насочено към игралния автомат, околните или към себе си (самонараняване). Пациентът е обезпокояван от пристъпи на страх, проблеми със съня, кошмари. Присъстват също панически пристъпи, свързани с огромни неизплатени дългове, чувство на вина, депресии, чести мисли за самоубийство.

Извращава се ценностната система. Човек става безнравствен, безотговорен, циничен егоист. Разрушава се семейството, загуба на работата , приятели се отвръщат. Липса на хигиена и занемарен външен вид. Постепенна морална деградация и социална отчужденост. Изчезват всякакви цели и перспективи. Животът става безсмислен и празен.

Нашето мнение е, че лечението на игроманията, основано на премахване на последствията без отстраняване на корена на забляването, е неефективно,неустойчиво и вероятността от рецидив е много висока.

Имайте предвид преди да седнете да играете, че целият игрален бизнес процъфтява благодарение на зависимите хора.

В процеса на болестта игроманите често се пристрастяват към употреба на алкохол и наркотици. Случва се и обратното - наркомани се пристрастяват и към играта.

Ситуацията се влошава и заради участието на семейството в процеса на заболяването. Близките също паралелно развиват болестта съзависимост( codependency). Опитвайки се да решат проблемите на зависимия, членовете на семейството често влошават ситуацията, отлагайки лечението. Поради това лечението изисква участието на всички близки.

Игроманията е прогресиращо, хронично заболяване, водещо към тежки и трагични последствия.Но независимо от всички прблеми лудоманът продължава да играе. Зависимият не е в състояние сам да се избави от болестта. Той се нуждае от квалифицирана помощ, най-добре в болнично отделение.

В нашия център «Ренесанс» специалистите определят тежестта, динамиката на заболяването, вземат се предвид всички индивидуални особенности и се оказва целия комплекс от необходимите услуги за лечение на игроманията.

Как ние лекуваме игровата зависимост?

Ние провеждаме комплексно лечение, вземайки предвид всички засегнати сфери в живота и здравето на пациента.Като правило, лечението е насочено към възстановяването на психиката на зависимия. Но също така, особено в началото на лечението, пациентите се нуждаят от медикаментозна терапия (чрез антидепресанти, транквилизатори, невролептици).

Планът за лечение и продължителността на рехабилитацията се определят индивидуално, и са от три месеца до една година.

Целият процес на възстановяване в нашия център е разделен на три етапа:

1. Локализация
2. Възстановителен курс
2. Социальна адаптация

В центъра «Ренесанс» успешно сме внедрили собствена авторска програма за възстановяване, в която базов елемент е развитие на личността (д-р Стивън Кови). В процеса на лечение нашите експерти използват елементи от телесно- ориентирана психотерапия, логотерапия, рационална психотерапия. Уроците на духовната нравственост допринасят за възстановяването на идентификацията на пациента и установяване на моралните ценности. Също така активно прилагаме рефлексотерапия и спа комплекс. Всички членове на нашия екип постоянно въвежда иновативни световни разработки в областта на лечението на игроманията и редовно повищават професионалната си квалификация.

Семейната терапевтична среда, топлата атмосфера, морският бряг и термалните води ускоряват процеса на възстановяване в нашия център.

Лечението на игроманията не е единствената цел на нашия център. Преди всичко, ние си поставяме задачата за възвръщане на човека към пълноценен начин на живот, възраждане на зряла и щастлива личност.

Искате да зададете въпрос?

Позвънете ни още сега: +359 898 620 661

лечението в нашият център Гарантираме пълното опазване на медицинската тайна, самото лечението в нашата клиника както и резултатите от лечението. Имаме всички условия, за да задоволим и най-взискателните клиенти.

Можете да се избавите от зависимотите лесно и бързо!

Доверете се на нашите професионалисти и ще се убедите в крайният резултат.

За контакти и въпроси отностно лечението на зависимости:
+359 898 620 661
+359 523 56 254


Лечение на алкохолизъм   лечение на наркомании   масажи шумен   градското списание   рехабилитация на наркозависими   лечение на алкохолизъм   клиника за лечение на алкохолизъм   център за лечение на алкохолици   детоксикация от алкохол   център за лечение на наркомани   климатици варна   строителни услуги варна   уеб дизайн варна