Позвънете
Пишете

Лечение на интернетмания

Какво представлява интернет-зависимостта? (интернетмания)

Лечение на интернетмания - това е психично заболяване, проявяващо се в неустоимо влечение към Интернет, което има пагубен ефект върху пълноценността на човешкия живот.

Интернет-зависимостта е изключително съвременен проблем, който засяга главно младите хора. В наше време е сложно да си представим днешния човек без компютър и Интернет. Откритието им взриви живота на човечеството и измени разбирането ни за информационни технологии веднъж завинаги. Но заедно с огромните преимущества, се сдобихме и с множество проблеми. Много е сложно да се улови границата до къде интернет ни служи и от кое място нататък ние се превръщаме в роби.

Имунитет от това заболяване няма. Затова единствения начин да предпазим себе си и близките си, е да регламентираме присъствието си в мрежата и да прекарваме колкото се може по-малко време пред компютъра.

Зависимите от интернета смятат, че едни от най-привлекателните особенности на мрежата са : анонимност, достъпност, безопасност и простота на използване.

По степен на откъснатост от реалността интернет-зависимостта много напомня влечението към хазартните игри, алкохола или нaркотиците. В допълнение към тежката психологическа зависимост, интернет зависимостта се отразява на пациента и на биохимично ниво. Механизмът на физическа зависимост се основава на отделяне на вътрешни «наркотици» от самия организъм (адреналин, ендорфини). Тяхното отделяне се стимулира от виртуалните преживявания, които са невъзможни в реалния живот.

При болните в началото на лечението се наблюдава своеобразна криза. Без съмнение, пълното възстановяване изисква да се премине през всички етапи: локализация, възстановителен курс и социална адаптация.

В център «Ренесанс» ние извършваме целия комплекс от необходимите терапевтични и рехабилитационни действия за успешното възстановяване от интернет-зависимостта.

От къде идва интернет-зависимостта?

Процесът на формиране и развитие на интернет зависимост се проявява както на биохимично , така и на психологическо ниво. Дълго може да се изброяват причините за възникване на зависимостта, но в основата и лежи възможността във виртуалното пространство да бъдат задоволени нереализираните потребности на човека (значимост, постижения, приемане, секс, комуникация, уникалност и дори любов).

Също така, интернет притежава специфичната способност за облекчаване на болезнени състояния, които човек изпитва заради ниско самочувствие, отхвърляне, самота, обида, неуспех, фобии ...

Предразполагащи фактори за формиране на пристрастяването се явяват прекомерният материализъм, бездуховността, неправилното възпитание, неблагоприятната атмосфера в семейството.

Нека да съставим статистически портрет на интернет-зависимия: 80% от хората, склони към потапяне във виртуалната реалност имат проблеми със самооценката. 20% пренебрегват достойнствата си. 40% имат нереална и неясна представа за себе си и своето място в живота. 20% оценяват своята «независимост» като прекомерна, което се явява признак за изолация и проблеми с комуникацията. Днес около 10% от потребителите в целия свят са интернет-зависими.

Опитните психотерапевти на нашия център «Ренесанс» обръщат особенно внимание на причините, водещи до заболяване. Прилагайки поредица от пргресивни диагностики, ние помагаме да се определят причинно-следствените връзки и да се премахнат източниците на интернет - зависимостта.

Как да определим до къде интернет се явява увлечение и къде преминава в зависимост?

Как да определим до къде интернет се явява увлечение и къде преминава в зависимост Съществуват редица тестове и методи за диагностиране на интернет-зависимостта, но всъщност критериите са такива, както и при други видове зависимости. Ако сте забелязали три или повече от долуизброените признаци, проявяващи се през последните шест месеца, можете смело да констатирате заболяване.

 • Толерантност
 • Времето на пребиваване в Интернет, което носи удовлетвореност, постепенно нараства
 • Удовлетвореността намалява, ако продължителността на престоя в Интернет не се увеличава
 • Синдром на отхвърляне
 • При прекращаване или съкращаване на времето, прекарано в Интернет, се наблюдават два или повече от следните симптоми
 • Тревога, раздразнителност
 • Натрапчиви мисли за това, какво става сега в Интернет
 • Фантазии или мечти свързани с Интернет
 • Възбуда, безпокойство
 • Произволни или непроизволни движения на пръстите на ръцете, напомнящи печатане
 • Понижаване или нарушаване на социалната, професионалната или друг вид дейност
 • Ползването на Интернет позволява да бъдат избегнати цитираните симптоми
 • За Интернет се губи повече време и сеансите са по-чести, отколкото е било запланирано
 • Съществува постоянно желание и се правят неуспешни опити да се спре или да се контролира използването на Интернет
 • Нараства времето, посветено на действия, свързани с Интернет: покупка на книги за Интернет, търсене на нови браузъри, провайдъри, систематизиране на намерени в Интернет файлове и т.н.
 • Важна по-рано дейност , както и почивката, са изместени или съкратени за сметка на Интернета
 • Използването на Интернет продължава, независимо от очевидните физически, социални, професионални и психологични проблеми, предизвикани от интернет-зависимостта

Към какво води интернет-зависимостта?

Както и всеки друг психо-стимулатор, интернет-зависимостта засилва проблеми, които болният се опитва да облекчи с помощта на интернет. По този начин болестта прогресира и човек попада в затворения кръг на зависимостта.

Промените и отрицателните последствия, съпътстващи интернет-зависимостта, поразяват всички области на човешкия живот. Това важи както за физиологията, така и за психиката, духовността, отношенията в обществото. Описвайки последствията от зависимостта, ние трябва да осъзнаем, че те възникват постепенно от по-леки към по-сериозни и разделят заболяването на етапи.

Нарушава се работата на хормоналната, сърдечно-съдовата, нервната системи. Зависимият се характеризира с неврози и психози, които се проявяват чрез гняв, физическо насилие, насочено към компютъра, към околните или към себе си (самонараняване). Болният е обезпокояван от пристъпи на страх, безсъние, кошмари, чувство на вина,депресия, чести мисли за самоубийство.

Изкривява се ценностната система. Замъгляват се границите между реалния и виртуалния свят. В мрежата зависимият се чувства по-удобно и естественно, отколкото в реалността. Човек става безнравствен, безотговорен, циничен, егоистичен. Разрушава се семейството, загуба на работата , липса на приятели, липсата на хигиена и занемарен външен вид. Постепенна морална деградация и социална отчужденост. Реалният живот става нежелан и болният се чувства в него неудачник.

Единствената утеха е завръщането в света на илюзиите. Изчезват всякакви перспективи и цели. Животът става безсмислен и празен.

Според нас, лечението на интернет-зависимостта, основано на премахване на последствията без отстраняване на причините на забляването, е неефективно, неустойчиво и рецидивът, като правило, е неизбежен.

Ситуацията се влошава и заради участието на семейството в процеса на заболяването. Близките също паралелно развиват болестта съзависимост( codependency). Опитвайки се да решат проблемите на зависимия, членовете на семейството често влошават ситуацията, удължавайки болестта. Поради това лечението изисква участието на всички близки.

Интернет-зависимостта е прогресиращо, хронично заболяване, водещо към тежки и трагични последствия. Зависимият не е в състояние сам да се избави от болестта. Той се нуждае от квалифицирана помощ, най-добре в болнично отделение.

В нашия център «Ренесанс» специалистите определят тежестта, динамиката на заболяването, вземат се предвид всички индивидуални особенности и се оказва целия комплекс от необходимите услуги за лечение на интернет-зависимостта.

Какви видове интернет-зависимост съществуват?

Съществуват пет вида интернет-зависимост:

 • Пристрастяване към виртуалното общуване (социални мрежи, сайтове за запознанства, чатове, форуми и т.н.)
 • Игрова зависимост (онлайн игри)
 • Стремеж към уеб-сърфинг (информационно пътешествие в мрежата)
 • Киберсексуална зависимост (порносайтове, виртуален секс)
 • Натрапчива финансова потребност в мрежата (постоянно участие в интернет-аукциони, покупки в онлайн магазини, готитба за намаления и разпродажби)
Форматът на интернет-зависимостта постоянно се променя в зависимост от прогреса на информационните технологии.

Как лекуваме интернет-зависимостта?

Като правило, лечението е насочено към възстановяването на психиката на зависимия. Но също така, особено в началото на лечението, пациентите се нуждаят от медикаментозна терапия (чрез антидепресанти, транквилизатори, невролептици). Социалната и духовната област в живота на зависимия, пострадали от пристрастяването, задължително се включват в процеса на рехабилитация.

Планът за лечение и продължителността на рехабилитацията се определят индивидуално въз основа на диагностиране, и траят от три месеца до една година.

Целият процес на възстановяване в нашия център е разделен на три етапа:

1. Локализация
2. Възстановителен курс
2. Социальна адаптация

В центъра «Ренесанс» успешно сме внедрили собствена авторска програма за възстановяване, в която базов елемент е развитие на личността (д-р Стивън Кови). В процеса на лечение нашите експерти използват елементи от телесно- ориентирана психотерапия, логотерапия, рационална психотерапия. Уроците на духовната нравственост допринасят за възстановяването на идентификацията на пациента и установяване на моралните ценности. Също така активно прилагаме рефлексотерапия и спа комплекс. Всички членове на нашия екип постоянно въвеждата иновативни световни разработки в областта на лечението на интернет - зависимости редовно повишават професионалната си квалификация.

Семейната терапевтична среда, топлата атмосфера, морският бряг и термалните води ускоряват процеса на възстановяване в нашия център.

Лечението на интернет-зависимостта не е единствената цел на нашия център. Преди всичко, ние си поставяме задачата за възвръщане на човека към пълноценен начин на живот, възраждане на зряла и самодостатъчна личност.

Искате да зададете въпрос?

Позвънете ни още сега: +359 898 620 661

лечението в нашият център Гарантираме пълното опазване на медицинската тайна, самото лечението в нашата клиника както и резултатите от лечението. Имаме всички условия, за да задоволим и най-взискателните клиенти.

Можете да се избавите от зависимотите лесно и бързо!

Доверете се на нашите професионалисти и ще се убедите в крайният резултат.

За контакти и въпроси отностно лечението на зависимости:
+359 898 620 661
+359 523 56 254


Лечение на алкохолизъм   лечение на наркомании   масажи шумен   градското списание   рехабилитация на наркозависими   лечение на алкохолизъм   клиника за лечение на алкохолизъм   център за лечение на алкохолици   детоксикация от алкохол   център за лечение на наркомани   климатици варна   строителни услуги варна   уеб дизайн варна