Виртуална разходка
facebook-icon-small.jpg images.jpeg g+icon-48x48.png

Зависимост от Метадон

Метадонът е синтетичен опиат със мощен аналгетичен ефект, който се използва за лечение на опиоидната зависимост, или по-точно казано с лечението на хероиновата зависимост.

Метадонът е разработен в Германия през 1937 г. и през следващите 20 години е бил използван като мощен аналгетик при лечението на тежки хронични страдания. Различавайки се химически от естествените опиати, Метадонът въздейства върху същите опиоидни рецептори по същия начин като морфина и хероина, но въздействието му е много по-дълго (24-36 часа). Метадонът има същите характеристики, като всеки друг опиоид, и в днешно време се използва най-вече в заместителната опиоидна терапия, за да замени хероина и аналгетиците, получавани с рецепта, като Vicodin (Викодин), Oxycontin (Оксиконтин), Percocet (Перкоцет),

Метадонът има по-слабо изразен еуфоричен ефект, отколкото този на другите опиати в дози, достатъчни за ефективно потискане на абстинентния синдром и наркотичния глад. Във високи дози обаче метадонът също има забележим еуфоричен ефект. Той също създава чувството за благополучие, макар и не толкова силно изразено, както при хероина. Проблемът е в това, че метадонът сам по себе си е много пристрастяващ опиоид, както физически, така и психически. Синдромът на абстиненция от метадон е много по-тежък от този на който и да е от другите наркотици, които той заменя. Зависимият от хероин може да продължи да използва метадон, за да избегне преминаването през сиптомите на абстиненцията , по същия начин както първоначалното му злоупотребяване с хероин. С други думи, метадонът е много според избор за опиоидна терапия на зависимостта от хероин. Често се получават ситуации, в които човек просто сменя един вид зависимост с друг. Голямо разочарование е, когато зависимият се обърне към някого за помощ, изведнъж да установи, че се е оказал в много по-лоша ситуация.

Зависимост от Метадон е сериозен медицински и социален проблем.

Признаци на пристрастеността Има няколко начина за използване на метадон:

• използване на метадон едновременно с хероин;
• използване на метадон с други наркотици или с алкохол;
• като се лъже лекарят, че имаш тежки симптоми на абстиненция, за да получиш по-голяма доза метадон;
• използване на метадон в по-големи дози, отколкото е посочено;
• купуване на метадон на улицата.

Метадонът се приема орално, когато се дава за лечение на пристрастеност. Но той може също така да се инжектира венозно с цел да се изпита наркотичното опиянение. Пристрастените към метадон изпитват същите симпотими на опиоидна интоксикация, като: вътрешен комфорт, спокойствие, топлина, сънливост, приятна тежест в тялото, емоционална незаинтересованост. Температурата се понижава, пулсът и дишането се забавят, кръвното налягане пада.

Сред дългосрочните симптоми на метадона са: кожни обриви, сърбеж, повишено изпотяване, чести редувания на топли-студени вълни, болки в мускулите и ставите, стомашни спазми, гадене, затлъстяване, хроничен запек, нередовен менструален цикъл, по-ниско сексуално желание, кариес.

Пакет Экспрес Пакет Стандарт Пакет Оптима Пакет Лонг

За контакти

+359 898 620 661 
+359 52 356 254
+359 897 911 164
renbg@mail.ru

Facebook Намерете ни във Facebook