Виртуална разходка
facebook-icon-small.jpg images.jpeg g+icon-48x48.png

Психическа зависимост Толерантност и абстиненция

Освен физиологическото пристрастяване, хероинозависимите бързо развиват и психическа зависимост от наркотика, която се характеризира с растяща толерантност към наркотика и появяване на синдрома на абстиненция. Толерантността се определя като растяща с времето нужда от по -големи дози от наркотика за получаване на желания еуфоричен ефект. Това означава, че тялото привиква към ефекта на хероина. Идва момент, когато еуфоричният ефект от хероина изчезва, но тялото е свикнало да има в себе си наркотик и има нужда от него, за да функционира "нормално". Ако зависимият престане да взема хероин редовно, той/тя ще започне да изпитва симптомите на абстиненция.
Абстиненцията от хероин може да започне пет-шест часа след последното приемане, когато зависимият започва да чувства раздразнение, тревога, нервност, докато наркотикът се отделя от тялото. Макар и по принцип да не е животозастрашаваща, абстиненцията от хероин е болезнено и много стресиращо състояние, което прави отказа от пристрастеността много труден за много от наркозависимите. Общите физически симптоми на абстиненцията включват: разширени зеници, силна болка в мускулите, гърба, краката и ставите, гадене и повръщане, стомашни спазми, диария, студени тръпки и настръхване, изпотяване, хрема, сълзене на очите, прозяване, изключително безпокойство и безсъние. Мускулни спазми в краката причиняват неконтролирано ритане. "Ритащите" крака са много типичен симптом за абстиненцията от опиати. Физическите симптоми включват тревожност, дисфория, депресия, непоносим глад за хероин.
В рамките на една седмица, докато повечето от симптомите на абстиненцията отшумяват, пациентът обикновено изпитва някаква остатъчна слабост и емоционална болка, която се характеризира с чувство на виновност и срам. Типични са честата смяна на настроението, раздразнителността, нарушенията на съня, нощното изпотяване. Психическата или емоционалната абстиненция от хероина отнема няколко седмици. Най- честата причина за рецидив е именно прекалено голямото емоционално страдание.

Лечение зависимост от хероин

Хероинова зависимост е много пагубно, но лечимо заболяване. Физическата и психическата зависимост от хероина е толкова силна, че почти никой не е в състояние за разкъса обръча на пристрастеността към хероин без чужда помощ. Необходима е професионална медицинска помощ, комплексно и продължително лечение.

В клиника «Ренесанс-Интер» - Варна може да получите адекватна професионална помощ и подкрепа при лечение на зависимост от Хероин.

Пакет Экспрес Пакет Стандарт Пакет Оптима Пакет Лонг

За контакти

+359 898 620 661 
+359 52 356 254
+359 897 911 164
renbg@mail.ru

Facebook Намерете ни във Facebook